Συχνές Ερωτήσεις

Γιατί ÖSD;

Το ÖSD είναι πιστοποίηση με διεθνή αναγνώριση. Τα πιστοποιητικά του ÖSD αντιστοιχούν στα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες και αναγνωρίζονται τόσο στα πανεπιστήμια των γερμανόφωνων χωρών όσο και από το ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού). Η θεματολογία των εξετάσεων είναι διαχωρισμένη και προσαρμοσμένη σε δύο ηλικιακές κλίμακες, σε υποψήφιους μικρότερης ηλικίας και σε ενήλικες υποψήφιους. Σε περίπτωση αποτυχίας δίνεται η δυνατότητα επανάληψης ολόκληρης ή τμήματος της εξέτασης σε οποιαδήποτε από τις 4 εξεταστικές περιόδους του έτους και σε οποιοδήποτε από τα 12 εξεταστικά κέντρα, χωρίς τη λήξη της ισχύος του ήδη επιτυχημένου τμήματος. Δείτε περισσότερα

Είναι αναγνωρισμένα τα πιστοποιητικά ÖSD;

Το ÖSD (Αυστριακό δίπλωμα πιστοποίησης γλωσσομάθειας Γερμανικών ως ξένη και δεύτερη γλώσσα) είναι ένα εξεταστικό σύστημα, αναγνωρισμένο από το κράτος.

Οι εξετάσεις ÖSD αντιστοιχούν στα επίπεδα γλωσσομάθειας του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR) και στο "Profile Deutsch". Τα πιστοποιητικά ÖSD αναγνωρίζονται παγκόσμια, σε όλα τα γερμανόφωνα κράτη και από το Α.Σ.Ε.Π (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού).

Τα αρχικά ÖSD έχουν διπλή σημασία: "Österreichisches Sprachdiplom Deutsch" (Αυστριακό Πιστοποιητικό Γερμανικής Γλώσσας) και "Österreich, Schweiz, Deutschland" (Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία). Το ÖSD βασίζεται στην πολυκεντρική χρήση της γερμανικής γλώσσας και στις εξετάσεις του χρησιμοποιεί τις ποικίλες εκφάνσεις της που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα. Έτσι λαμβάνονται υπόψιν ως ισότιμες όλες οι γλωσσικές ποικιλίες που απαντώνται στις γερμανόφωνες χώρες ενώ τα κείμενα στην κατανόηση κειμένου και στην ακουστική κατανόηση προέρχονται και από τις τρεις γερμανόφωνες χώρες.

Το ÖSD είναι πλήρες μέλος του ALTE (Association of Language Testers in Europe/ Ένωση εξεταστικών φορέων Γλωσσών στην Ευρώπη).

Το ÖSD έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε μια σειρά διεθνών έργων (Συμβούλιο της Ευρώπης): ως συνεκδότης, για παράδειγμα, το ÖSD συμβάλλει σημαντικά στη διάδοση του «Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (GER)» του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και των εκδόσεων «Προφορικά» και «Profile Deutsch».

Επιπλέον, το ÖSD συμμετέχει ανελλιπώς με άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, σε συνέδρια και εργαστήρια, συμβάλλοντας ενεργά στην ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης (βλ. βιβλιογραφία).

Πού και πότε μπορώ να δώσω εξετάσεις;

Το ÖSD έχει 14 εξεταστικά κέντρα πανελλαδικά με πάνω από 20 ημερομηνίες εξετάσεων ανά έτος. Εδώ μπορείτε να βρείτε τις ημερομηνίες εξετάσεων ανά πόλη και ανά εξεταστική περίοδο.

Πώς και πού μπορώ να δηλώσω συμμετοχή;

Η διαδικασία εγγραφής στις εξετάσεις του ÖSD είναι απλή και αποτελείται από δυο βήματα.

  1. Πρώτο βήμα είναι η δήλωση στις εξετάσεις, η οποία μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα εγγραφών στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, που ενεργοποιείται κατά την περίοδο των εγγραφών, είτε με αποστολή (ταχυδρομικώς ή μέσω φαξ) της συμπληρωμένης φόρμας εγγραφής.
  2. Δεύτερο βήμα είναι η καταβολή του ποσού των εξέταστρων στον τραπεζικό λογαριασμό του ÖSD με τα παρακάτω στοιχεία: Τράπεζα Πειραιώς. SWIFT/BIC: PIRBGRAA, IBAN:GR05 0171 5500 0065 5010 1340 955, Ονομ/νο δικαιούχου: ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ Α.Ε.

Οι υποψήφιοι/ες με μαθησιακές δυσκολίες θα πρέπει να αποστέλλουν τη σχετική γνωμάτευση/βεβαίωση μέσω e-mail στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η εγγραφή και η καταβολή των εξέταστρων να πραγματοποιούνται εμπρόθεσμα κατά την περίοδο των εγγραφών. Την περίοδο εγγραφών της εκάστοτε εξεταστικής περιόδου μπορείτε να βρείτε εδώ.

Τι χρειάζομαι για τη δήλωση συμμετοχής;

Για να μπορέσει να εγγραφεί ένας/μια υποψήφιος/α στις εξετάσεις θα πρέπει να διαθέτει ένα έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτοπροσωπία, ταυτότητα, διαβατήριο).
Για να ολοκληρωθεί η εγγραφή του/της υποψήφιου/ας στις εξετάσεις πρέπει να ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

1. Συμπλήρωση και υποβολή της φόρμας εγγραφής (είτε ηλεκτρονικά είτε χειρόγραφα κατόπιν εκτύπωσης της σχετικής φόρμας).
2. Καταβολή των εξέταστρων στον λογαριασμό του Ινστιτούτου.

Λεπτομέρειες για την ορθή διαδικασία καταβολής των εξέταστρων θα βρείτε στην αμέσως επόμενη ερώτηση «ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΡΩΝ;»

Πως πραγματοποιείται η πληρωμή των εξετάστρων;

Για να πραγματοποιήσετε την πληρωμή των εξέταστρών σας θα πρέπει να καταβάλλετε το αντίστοιχο ποσό στον λογαριασμό του Ινστιτούτου με IBAN: GR05 0171 5500 0065 5010 1340 955 της Τράπεζας Πειραιώς (SWIFT/BIC: PIRBGRAA) και δικαιούχο τη ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ Α.Ε..

Στην περίπτωση μεμονωμένης εγγραφής θα πρέπει να συμπληρώσετε στην αιτιολογία μόνο το ονοματεπώνυμο του/της υποψηφίου/ας καθώς και το επίπεδο εξέτασής του/της.

Στην περίπτωση ομαδικών εγγραφών μέσω κωδικού σχολείου/ΚΞΓ/ιδιώτη καθηγητή/-ριας υπάρχουν δύο επιλογές:

1. Στην περίπτωση ομαδικής καταβολής ενός συνολικού ποσού εξέταστρων που αφορά όλες τις εγγραφές που καταχωρήθηκαν από τον εκάστοτε κωδικό θα πρέπει να συμπληρώνετε ως αιτιολογία μόνο τον κωδικό πλατφόρμας σας (username).

2. Στην περίπτωση μεμονωμένης καταβολής εξέταστρων από τον/την κάθε υποψήφιο/α ξεχωριστά θα πρέπει να συμπληρώνεται στην αιτιολογία ο κωδικός πλατφόρμας (username) του σχολείου/Κ.Ξ.Γ./ ιδιώτη καθηγητή/ριας και το ονοματεπώνυμο του/της υποψηφίου/ας που αφορά η κατάθεση.

Που θα βρω το δελτίο εξεταζόμενου;

Δύο εβδομάδες πριν τις εξετάσεις αναρτώνται στη σελίδα του Ινστιτούτου τα δελτία εξεταζόμενου των υποψηφίων. Η έγκαιρη αναζήτηση και εκτύπωση των δελτίων εξετάσεων γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των υποψηφίων. Για να βρείτε το δελτίο του/της υποψηφίου/ ας θα εισάγετε στο αντίστοιχο πεδίο αναζήτησης τον αριθμό ταυτότητας /διαβατηρίου ή ΑΜΚΑ του/της υποψηφίου/ ας και θα πρέπει να πληκτρολογήσετε ακριβώς ό,τι είχατε πληκτρολογήσει (προσοχή στην επιλογή γλώσσας) στο αντίστοιχο πεδίο κατά την εγγραφή του/της στις εξετάσεις.

Αν δηλώσατε τον ΑΜΚΑ, τότε σε περίπτωση που ο ΑΜΚΑ σας αρχίζει από το ψηφίο μηδέν (0) και πληκτρολογώντας τον δεν σας εμφανίζεται αποτέλεσμα, δοκιμάστε να τον πληκτρολογήσετε χωρίς το αρχικό μηδενικό.

Σε περίπτωση που δηλώσατε Αρ. Ταυτότητας/Διαβατηρίου και δεν σας εμφανίζεται αποτέλεσμα, θα πρέπει να ελέγξετε αν είχατε πληκτρολογήσει κενό ανάμεσα στα Γράμματα και τους Αριθμούς, και τι γλώσσα πληκτρολογίου χρησιμοποιήσατε κατά την εγγραφή. Π.χ. ο Αρ. Ταυτότητας ΑΒ 123456 είναι πληκτρολογημένος με ελληνικό πληκτρολόγιο και έχει κενό ανάμεσα στα Γράμματα και τους Αριθμούς. Αν λοιπόν πληκτρολογήσετε AB 123456 αλλά χρησιμοποιώντας αγγλικό πληκτρολόγιο θα βλέπετε ακριβώς το ίδιο οπτικά, αλλά για το σύστημα θα έχετε πληκτρολογήσει λάθος Αρ. Ταυτότητας! Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει αν πληκτρολογήσετε ΑΒ123456 δηλ. τον Αρ. Ταυτότητας χωρίς κενό.

Σε περίπτωση που παρ' όλα αυτά δεν εμφανίζεται το δελτίο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη στο τηλ. 2106795092 ή να στείλετε E-mail στο info@osd.gr.

Μπορώ ως υποψήφιος/α με μαθησιακές δυσκολίες να λάβω μέρος στις εξετάσεις;

Για τους/τις υποψήφιους/ες με μαθησιακές δυσκολίες προβλέπεται 50% επιπλέον χρόνος στην κατανόηση κειμένου (Lesen) και στην παραγωγή γραπτού λόγου (Schreiben). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποσταλεί στο Ινστιτούτο είτε ηλεκτρονικά, είτε ταχυδρομικά, είτε μέσω φαξ αντίστοιχη ιατρική γνωμάτευση.

Υποψήφιοι με διαφορετικές δυσκολίες/ ιδιαιτερότητες των οποίων η εξέταση απαιτεί τη λήψη ειδικών μέτρων, τη χρήση διαφορετικών μέσων και την εφαρμογή ειδικών συνθηκών για την εξέτασή τους, θα πρέπει να επικοινωνούν με το Ινστιτούτο είτε τηλεφωνικά είτε ηλεκτρονικά, για την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων τμημάτων του Ινστιτούτου. Δείτε εδώ τον κανονισμό εξετάσεων.

Τι υλικό προετοιμασίας υπάρχει;

Υλικό για την προετοιμασία σας στις εξετάσεις μπορείτε να βρείτε κάνοντας κλικ στο αντίστοιχο επίπεδο.

Επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω λεξικό κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Για τα επίπεδα Α1, Α2 και Β1 απαγορεύεται η χρήση λεξικού. Για το επίπεδο Β2 επιτρέπεται η χρήση μονόγλωσσου ή δίγλωσσου λεξικού. Για τα επίπεδα C1 και C2 επιτρέπεται μόνο η χρήση μονόγλωσσου λεξικού. Το λεξικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του γραπτού μέρους της εξέτασης, αλλά και κατά την προετοιμασία του προφορικού μέρους.

Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας δεν έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει λεξικά κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Υπάρχει δυνατότητα αναβαθμολόγησης;

Αίτηση για αναβαθμολόγηση είναι δυνατή τόσο στο γραπτό, όσο και στο προφορικό μέρος της εξέτασης έως και δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για την αναβαθμολόγηση θα πρέπει να συμπληρώσετε την αίτηση υποβολής ένστασης και να καταβάλλετε το ποσό των €50 στον λογαριασμό του Ινστιτούτου με IBAN: GR05 0171 5500 0065 5010 1340 955 της Τράπεζας Πειραιώς (SWIFT/BIC: PIRBGRAA) και δικαιούχο τη ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ Α.Ε., συμπληρώνοντας σαν αιτιολογία: "Αναβαθμολόγηση γραπτού μέρους" ή "Αναβαθμολόγηση προφορικού μέρους" και το επίθετο σας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε την αναβαθμολόγηση της συνολικής εξέτασης θα πρέπει, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, να καταβάλλετε το ποσό των €100, συμπληρώνοντας ως αιτιολογία: "Αναβαθμολόγηση συνολικής εξέτασης" και το επίθετό σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να στείλετε τη συμπληρωμένη αίτηση και  αποδεικτικό πληρωμής είτε ηλεκτρονικά, είτε με FAX στο 2106795091.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναβαθμολόγησης θα λάβετε ηλεκτρονικά την απάντηση σχετικά με τη βαθμολογία σας. Το αποτέλεσμα της αναβαθμολόγησης θα αποτελέσει και τον τελικό βαθμό του υποψηφίου.

Πόσο συχνά μπορώ να συμμετέχω σε εξετάσεις;

Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς τη συχνότητα της συμμετοχής ενός υποψηφίου στις εξετάσεις. Σε περίπτωση αποτυχίας είτε σε ολόκληρη την εξέταση είτε σε τμήμα της σε οποιοδήποτε επίπεδο, ο υποψήφιος μπορεί να επαναλάβει την εξέταση σε οποιαδήποτε εξεταστική περίοδο και οποιοδήποτε εξεταστικό κέντρο.

Πότε και που παραλαμβάνω το πιστοποιητικό μου;

Μόλις ανακοινωθεί (ηλεκτρονικά) η παραλαβή των πιστοποιητικών μπορείτε να παραλαμβάνετε τα πιστοποιητικά σας από το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας - Σχολή Μωραΐτη (Παπαναστασίου και Αγίου Δημητρίου, 15452, Παλαιό Ψυχικό, 1ος όροφος), κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 11π.μ. έως τις 3μ.μ.

Πιστοποιητικά ανήλικων υποψηφίων μπορούν να παραλαμβάνουν είτε οι ίδιοι οι υποψήφιοι με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους, είτε οι κηδεμόνες τους με την επίδειξη της δικής τους ταυτότητας/ διαβατηρίου, είτε τρίτα πρόσωπα με την επίδειξη εξουσιοδότησης και της δικής τους ταυτότητας/ διαβατηρίου.
Πιστοποιητικά ενήλικων υποψηφίων μπορούν να παραλάβουν είτε οι ίδιοι οι υποψήφιοι με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους, είτε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο με την επίδειξη εξουσιοδότησης και της δικής του ταυτότητας/ διαβατηρίου.

Οι επιτυχόντες/επιτυχούσες που κατοικούν εκτός Αθηνών και όσοι έκαναν ομαδικές δηλώσεις μέσω Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Σχολείων παραλαμβάνουν τα πιστοποιητικά τους μέσω εταιρίας ταχυμεταφοράς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει κατά την εγγραφή τους στις εξετάσεις.

Έχασα το πιστοποιητικό μου, τι μπορώ να κάνω;

Αν χάσατε το πιστοποιητικό σας, υπάρχει δυνατότητα επανέκδοσης επίσημου αντίγραφου από τα κεντρικά του ÖSD στην Αυστρία. Το κόστος επανέκδοσης είναι 15€, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στον λογαριασμό του Ινστιτούτου με IBAN: GR05 0171 5500 0065 5010 1340 955 της Τράπεζας Πειραιώς (SWIFT/BIC: PIRBGRAA) και δικαιούχο τη ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ Α.Ε., με αιτιολογία: "Ανατύπωση Πιστοποιητικού". Για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της ανατύπωσης θα πρέπει να μας αποστείλετε σχετικό γραπτό αίτημα με συνημμένη μια υπεύθυνη δήλωση απώλειας και το αποδεικτικό της κατάθεσης στη διεύθυνση info@osd.gr.

Πόσες εξεταστικές περίοδοι υπάρχουν;

Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας προσφέρει τέσσερις εξεταστικές περιόδους τον χρόνο, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν οι υποψήφιοι. Αυτές είναι τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο. Για να δείτε τις ημερομηνίες των εξετάσεων σε κάθε πόλη πατήστε εδώ.

Οι προφορικές και οι γραπτές εξετάσεις διεξάγονται την ίδια ημέρα;

Κατά κανόνα η γραπτή και η προφορική εξέταση διεξάγονται την ίδια ημέρα προς όφελος των υποψηφίων που κατοικούν εκτός της πόλης, στην οποία βρίσκεται το εξεταστικό κέντρο. Ωστόσο αυτό δεν είναι δεσμευτικό.

Αν δεν περάσω ένα μέρος της εξέτασης, πρέπει να επαναλάβω ολόκληρη την εξέταση;

Όχι. Στα επίπεδα A1, A2, B2 και Γ1 ισχύει η αρχή της εξέτασης σε δύο ενότητες, σύμφωνα με την οποία τα δύο μέρη, τα γραπτά (κατανόηση κειμένου, ακουστική κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου) και τα προφορικά (παραγωγή προφορικού λόγου) μπορούν να εξεταστούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Αν ένας υποψήφιος δεν περάσει την εξέταση μιας δεξιότητας των γραπτών (κατανόηση κειμένου, ακουστική κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου) πρέπει να επαναλάβει όλα τα γραπτά. Αν δεν περάσει τα προφορικά, θα πρέπει να επαναλάβει μόνο την προφορική εξέταση.

Στα επίπεδα Β1 και Γ2 ισχύει η αρχή της εξέτασης σε ενότητες, δηλαδή αν ένας υποψήφιος δεν περάσει μια ή περισσότερες ενότητες (κατανόηση κειμένου, ακουστική κατανόηση, παραγωγή γραπτού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου) θα πρέπει να επαναλάβει μόνο αυτήν ή αυτές.

Και στις δύο περιπτώσεις (εξέταση σε δύο μέρη/εξέταση σε ενότητες) πρέπει ο υποψήφιος να έχει περάσει και τα δύο μέρη ή αντίστοιχα τις τέσσερις ενότητες μέσα σε έναν χρόνο για να αποκτήσει ένα ενιαίο πιστοποιητικό. Σε περίπτωση που υπερβεί αυτό το χρονικό πλαίσιο, παραλαμβάνει δύο ή αντίστοιχα τέσσερα πιστοποιητικά τα οποία συνδυαστικά έχουν την ίδια ισχύ με το ενιαίο πιστοποιητικό.

Τι είναι η εξέταση σε ενότητες; Ποια είναι η διαφορά της με την εξέταση σε 2 μέρη;

Οι εξετάσεις ÖSD ακολουθούν δύο διαφορετικά συστήματα. Από τη μια πλευρά υπάρχει το σύστημα με τις τέσσερις ενότητες που ισχύει για τα επίπεδα Β1 και Γ2 και από την άλλη το σύστημα με τις δύο ενότητες που ισχύει για τα επίπεδα Α1, Α2, Β2 και Γ1.

Εξέταση σε ενότητες στα επίπεδα Β1 και Γ2:

Στα επίπεδα Β1 και Γ2 ισχύει η αρχή της εξέτασης σε ενότητες, (κατανόηση κειμένου, ακουστική κατανόηση, παραγωγή γραπτού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου). Ο υποψήφιος μπορεί να εξεταστεί σε όλες τις ενότητες σε μια εξεταστική περίοδο είτε σε περισσότερες.

Αν ο υποψήφιος περάσει και τις τέσσερις ενότητες μέσα σε έναν χρόνο παραλαμβάνει ένα ενιαίο πιστοποιητικό. Σε περίπτωση που υπερβεί αυτό το χρονικό πλαίσιο, παραλαμβάνει τέσσερα πιστοποιητικά τα οποία συνδυαστικά έχουν την ίδια ισχύ με το ενιαίο πιστοποιητικό.

Εξέταση σε δύο μέρη στα επίπεδα A1, A2, B2 και Γ1:

Στα επίπεδα A1, A2, B2 και Γ1 ισχύει η αρχή της εξέτασης σε δύο μέρη, σύμφωνα με την οποία οι τέσσερις δεξιότητες (κατανόηση κειμένου, ακουστική κατανόηση, παραγωγή γραπτού λόγου και παραγωγή προφορικού λόγου) εξετάζονται σε δύο μέρη, τα γραπτά (κατανόηση κειμένου, ακουστική κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου) και τα προφορικά (παραγωγή προφορικού λόγου), τα οποία μπορούν να εξεταστούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Το γραπτό μέρος έχει βάση 50% στο Α1 και Α2 και 60% στο Β2 και Γ1. Παράλληλα υπάρχει για κάθε δεξιότητα η ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία. Συνολικά η επιτυχία στη γραπτή και αντίστοιχα στην προφορική εξέταση, απαιτεί την βάση του 60%.

Αν ο υποψήφιος περάσει και τα δύο μέρη μέσα σε έναν χρόνο παραλαμβάνει ένα ενιαίο πιστοποιητικό. Σε περίπτωση που υπερβεί αυτό το χρονικό πλαίσιο, παραλαμβάνει δυο πιστοποιητικά (ένα για κάθε μέρος) τα οποία συνδυαστικά έχουν την ίδια ισχύ με το ενιαίο πιστοποιητικό.

Παράδειγμα αποτελεσμάτων στο επίπεδο Β2:


 Ενότητα Γραπτά
Παράδειγμα A Παράδειγμα Β Παράδειγμα Γ
 Βαθμολογία Αποτέλεσμα  Βαθμολογία Αποτέλεσμα  Βαθμολογία Αποτέλεσμα
 Κατανόηση κειμένου
(min. 10/ max. 20) 
 9/20 δεν πέτυχε  10/20 πέτυχε  

10/20

πέτυχε
 Ακουστική κατανόηση
(min. 10/ max. 20)
 13/20 πέτυχε  10/20 πέτυχε  

15/20

πέτυχε
 Παραγωγή γραπτού λόγου
(min. 15/ max. 30)
 21/30 πέτυχε  21/30 πέτυχε  17/30 πέτυχε
 Σύνολο γραπτών
(min. 42/ max. 70)
 43/70 δεν πέτυχε  41/70 δεν πέτυχε  42/70 πέτυχε
Για πόσον καιρό ισχύει το πιστοποιητικό μου;

Τα πιστοποιητικά του ÖSD ισχύουν καταρχήν χωρίς ημερομηνία λήξης. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες υπηρεσίες που ζητούν πιστοποιητικά έως δύο ή έως πέντε ετών.

Τι πρέπει και τι επιτρέπεται/ δεν επιτρέπεται να έχω μαζί μου στις εξετάσεις;

Μαύρο ή μπλε στυλό που δε σβήνει. Το μολύβι επιτρέπεται μόνο για σημειώσεις.

Ένα αναλογικό ρολόι.

Από το επίπεδο Β2 ένα λεξικό χωρίς σημειώσεις ή παραδείγματα επιστολών (Β2: ελληνογερμανικό/γερμανοελληνικό, Γ1: γερμανογερμανικό).

Κάτι φαγώσιμο και κάτι για να πιω.

X κινητό τηλέφωνο, έξυπνες συσκευές, ηλεκτρ. Ρολόγια, κάθε είδους ηλεκτρ. συσκευές, τάμπλετ.

X Σημειώσεις (αν ένας υποψήφιος έχει μαζί του σημειώσεις, πρέπει να τις παραδώσει πριν την είσοδό του στο εξεταστικό κέντρο).

Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας

Social Media

Ωράριο λειτουργίας:

Ωράριο παραλαβής πιστοποιητικών (κατόπιν συνεννόησης):

Προσωπικά ραντεβού (κατόπιν συνεννόησης)

Η Σχολή Μωραΐτη είναι ο φορέας και η έδρα του ÖSD στην Ελλάδα, είναι το μοναδικό Ινστιτούτο ÖSD καθώς και το μοναδικό παράρτημα του ÖSD παγκόσμια.

Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας υποστηρίζεται από το Αυστριακό Κράτος και συνεργάζεται στενά με την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα.

Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας είναι το πρώτο αρμόδιο γραφείο στην Ελλάδα για ερωτήσεις σχετικά με το OΕAD (Αυστριακός Οργανισμός Εκπαίδευσης και Διεθνοποίησης)

© Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας 2024 - Πιστοποίηση Γερμανικής γλώσσας | Κατασκευή ιστοσελίδων Web-Builders