Ο Ανδρέας Γεωργόπουλος για την ελληνοαυστριακή φιλία

andreasGeorgopoulos

Φιλοξενούμενος του μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens και του Flash.gr ο Επίτιμος Πρόξενος της Αυστρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, κ. Ανδρέας Θ. Γεωργόπουλος.

Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για την εμπειρία σας ως επίτιμος πρόξενος; Ποια είναι τα προβλήματα που συνήθως αντιμετωπίζετε και τι είναι αυτό που σας προσφέρει σε αυτή την αρμοδιότητα τη μεγαλύτερη ικανοποίηση;

Από το Μάρτιο του 2019 είμαι Επίτιμος Πρόξενος της Αυστρίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Η έδρα του Επίτιμου Προξενείου βρίσκεται στην Πάτρα.
Ο Επίτιμος Πρόξενος πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα να παράσχει τη συνδρομή του για την επίλυση επείγουσας φύσης προβλημάτων, που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένας Αυστριακός πολίτης κατά την παραμονή του στην Ελλάδα. Η πολύ καλή σχέση που διατηρεί το Προξενείο μας με τις τοπικές αρχές συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση.
Πολλές δυσχέρειες προξένησε η πρώτη περίοδος της πανδημίας λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης των πολιτών από και προς την Ελλάδα. Στην πόλη της Πάτρας, λόγω του σημαντικού λιμένα που διαθέτει, έγιναν μεγάλες προσπάθειες από το Επίτιμο Προξενείο μας να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα κι επιτυχία όλα τα προβλήματα που αφορούσαν τις μετακινήσεις των Αυστριακών.
Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση, όταν βοηθώ Αυστριακούς πολίτες σε μία επείγουσα ανάγκη τους, σε κάποιο αιφνίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η ανακούφιση που νιώθει ο Αυστριακός πολίτης, όταν αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνος του κι ότι το Επίτιμο Προξενείο μας στέκεται δίπλα του για να τον υποστηρίξει και να επιλύσει το πρόβλημά του, είναι για εμένα η μεγαλύτερη ανταμοιβή.
Στις επείγουσες περιπτώσεις έχω πάντα κατά νου ότι οφείλω να προσφέρω αυτό που θα ήθελα να μου προσφέρουν σε μία αντίστοιχη προσωπική μου δύσκολη κατάσταση σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου.

Ποια εικόνα έχουν σήμερα οι Αυστριακοί για την Ελλάδα και τους Έλληνες;

Η εικόνα που έχουν σήμερα οι Αυστριακοί για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετική. Κρίνουν την Ελλάδα ως μία ασφαλή, συνεχώς εξελισσόμενη, σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με σημαντικές υποδομές κι επενδυτικό ενδιαφέρον. Για τους Αυστριακούς η Ελλάδα είναι ένας τουριστικός παράδεισος, μία χωρά με πλούσια πολιτιστική παράδοση, ένα ασφαλές μέρος που μπορούν να εργαστούν, να επενδύσουν, να απολαύσουν την καθημερινότητά τους.
Οι Αυστριακοί εκτιμούν στους Έλληνες ιδίως τη φιλόξενή τους διάθεση, την αμεσότητα στην προσωπική επαφή, την πηγαία ευγένειά τους. Αναπτύσσουν δε πολύ συχνά στενές σχέσεις που διαρκούν σε βάθος χρόνου με οικογένειες Ελλήνων που γνώρισαν κατά τη διαμονή τους στην Ελλάδα. Τα όποια δε παράπονα διατυπώνουν αφορούν μεμονωμένες συμπεριφορές που δεν γίνεται να αμαυρώσουν τη μεγάλη εικόνα.

 

Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στενότεροι δεσμοί μεταξύ περιοχών της Ελλάδας και της Αυστρίας; Εσείς ως πρόξενος πώς θα μπορούσατε να συμβάλλετε;

Θεωρώ ότι θα μπορούσαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη στενότερων δεσμών με περιοχές της Ελλάδας που ζουν μόνιμα Αυστριακοί ή που δραστηριοποιούνται με επιτυχία αυστριακές επιχειρήσεις. Επίσης θα μπορούσε να αναδειχθεί η προσφορά των Αυστριακών φιλελλήνων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 μέσω της αδελφοποίησης των πόλεων που δραστηριοποιήθηκαν οι Αυστριακοί φιλέλληνες και των πόλεων καταγωγής τους.
Η πόρτα του Επίτιμου Προξενείου μας είναι πάντοτε ανοιχτή για να υποστηρίξουμε τέτοιες πρωτοβουλίες σε συνεργασία πάντα με την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα. Είμαστε σε θέση να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες, να προσφέρουμε τις γνώσεις μας, να ενημερώσουμε και να προτείνουμε δράσεις και πρωτοβουλίες με τις οποίες θα μπορούσαν να σφυρηλατηθούν στενότεροι δεσμοί μεταξύ των περιοχών.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί προορισμοί στην Ελλάδα, όπου κατευθύνονται τουρίστες από την Αυστρία; Πώς θα μπορούσαν να αναδειχθούν και άλλοι προορισμοί;

Οι τουρίστες από την Αυστρία, όσον αφορά την περιοχή δικαιοδοσίας μου, έχουν ως βασικό προορισμό τη Νότια Πελοπόννησο. Οργανώνονται μάλιστα απευθείας πτήσεις charter με μεγάλη πληρότητα από πόλεις της Αυστρίας προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Μεγάλο ενδιαφέρον πάντα υπάρχει για την Αρχαία Ολυμπία και τα τουριστικά θέρετρα που βρίσκονται στις αμμώδεις παραλίες του Νομού Αχαΐας και του Νομού Ηλείας. Μεμονωμένα συναντά κανείς Αυστριακούς τουρίστες σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.
Νέοι τουριστικοί προορισμοί θα μπορούσαν, κατά τη γνώμη μου, να αναδειχθούν με τη διενέργεια τουριστικών εκθέσεων στην Αυστρία που θα εστιάζουν είτε σε τουριστικές περιοχές, με τις οποίες δεν είναι ακόμη εξοικειωμένοι οι Αυστριακοί, είτε σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που ακόμη δεν είναι ευρέως γνωστές στους Αυστριακούς.
Τέτοιοι τουριστικοί προορισμοί υπάρχουν σε αφθονία στην Ελλάδα. Δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους πιο εμπορικούς τουριστικούς προορισμούς κι ενδεχόμενα είναι σε θέση να παρέχουν στον επισκέπτη μία πιο αυθεντική τουριστική εμπειρία.
Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση για την ανάδειξη νέων τουριστικών προορισμών είναι η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αυστριακών πόλεων με ελληνικά αεροδρόμια που βρίσκονται σε περιοχές πλησίον των τουριστικών προορισμών.

 

Ποιες πολιτιστικές ανταλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα; Πιστεύετε πως επαρκούν οι μέχρι τώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας; Ποια βήματα θα μπορούσαν να γίνουν για καλύτερα αποτελέσματα;

Ενδεικτικά αναφέρω ότι για έβδομη φορά φέτος διεξάγονται εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις και νησιά της Ελλάδας στο πλαίσιο του θεσμού του Ελληνοαυστριακού Μουσικού Καλοκαιριού. Σημαντικοί Έλληνες κι Αυστριακοί μουσικοί συμμετέχουν σε συναυλίες με κλασική και σύγχρονη μουσική προβάλλοντας τη μουσική πολυμορφία της Ελλάδας και της Αυστρίας.
Επίσης, στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτησάντων εν Αυστρία ο οποίος διοργανώνει μεταξύ άλλων βιεννέζικες χοροεσπερίδες με μεγάλη συμμετοχή και την υποστήριξη των Δήμων της Βιέννης και της Αθήνας.
Σε τοπικό επίπεδο στην Πάτρα διοργανώνεται, με μεγάλη συμμετοχή, φεστιβάλ γερμανόφωνων ταινιών, στο πρόγραμμα του οποίου συμμετέχουν και αυστριακές ταινίες.
Πάντα υπάρχουν περιθώρια για καλύτερα αποτελέσματα, για ενίσχυση κι επέκταση των πολιτιστικών ανταλλαγών, όταν μιλάμε για δύο χώρες με τέτοια πλούσια πολιτιστική παράδοση.
Η Πρεσβεία της Αυστρίας αλλά και τα κατά τόπους Επίτιμα Προξενεία είναι πάντοτε ανοικτά σε νέες προτάσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των πολιτιστικών ανταλλαγών.
Σε γενικές, όμως γραμμές, θεωρώ ότι το επίπεδο της πολιτιστικής επικοινωνίας μεταξύ Αυστρίας κι Ελλάδας είναι υψηλό.

Συνεργασία μη κερδοσκοπικού σωματείου Vision Network Athens με Flash.gr

 

Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας

Social Media

Ωράριο λειτουργίας:

Ωράριο παραλαβής πιστοποιητικών (κατόπιν συνεννόησης):

Προσωπικά ραντεβού (κατόπιν συνεννόησης)

Η Σχολή Μωραΐτη είναι ο φορέας και η έδρα του ÖSD στην Ελλάδα, είναι το μοναδικό Ινστιτούτο ÖSD καθώς και το μοναδικό παράρτημα του ÖSD παγκόσμια.

Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας υποστηρίζεται από το Αυστριακό Κράτος και συνεργάζεται στενά με την Αυστριακή Πρεσβεία στην Αθήνα.

Το Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας είναι το πρώτο αρμόδιο γραφείο στην Ελλάδα για ερωτήσεις σχετικά με το OΕAD (Αυστριακός Οργανισμός Εκπαίδευσης και Διεθνοποίησης)

© Ινστιτούτο ÖSD Ελλάδας 2024 - Πιστοποίηση Γερμανικής γλώσσας | Κατασκευή ιστοσελίδων Web-Builders